Тут вище, а тут нижче: ергономіка для кухонної стільниці.
Рекомендації
Вчені давно визначили, що для кожної функції потрібна окрема стільниця з оптимальною для конкретних завдань висотою. Якщо висота обрана правильно, то людина не буде відчувати втоми в м'язах і суглобах, навіть працюючи тривалий час. Це важливо для працездатності, комфорту і навіть стану здоров'я.
Миття посуду.
Стандартна висота стільниці для цього заняття на кухні - приблизно 85 см. Але все ж важливо не забувати про індивідуальні особливості кожної людини. Щоб миття посуду було комфортним, високим людям швидше підійде висота 90-95 см.
Нарізка та обробка продуктів. Стільниця для цього виду робіт повинна бути вище всіх інших на кухні. Однак, це не стосується тих випадків, коли для виконання робіт необхідно застосовувати фізичну силу, наприклад місити тісто. В цьому випадку краще, навпаки, зробити висоту трохи нижче стандартної. Виходить, що ідеальна робоча зона має бути дворівневою. Більша її частина буде віддана під підготовку продуктів до приготування. Менша - під роботу з тістом і т.п.
Приготування їжі.
Це та поверхню, на якій встановлена панель. Перевірити, чи правильно обрана висота можна наступним чином:
- необхідно поставити на плиту найвищу каструлю;
- трохи відійти й заглянути в неї;
- якщо нема потреби нахилятися або ж вставати на носочки, то висота підібрана правильно.